Project

PROJECT

CHIRODROOM

OLV CHIRO MUNSTER - wie zijn we?

Enkele jaren terug kreeg de chiro van Munsterbilzen te horen dat ze hun lokalen, het Kapucyn, moesten verlaten wegens onveiligheid van het gebouw. Er werd voor een tijdelijk onderkomen gezocht voor de chiro in de voormalige jongensschool, een beetje verderop de straat. Maar dit was dan ook een tijdelijke oplossing voor chiro Munster.

De chiro had een onderkomen nodig op lange termijn.

De volwassen begeleider van de Chiro, Patrick Meuwissen, verzamelde enkele gemotiveerde ouders rond zich en ging op zoek naar een oplossing.


Samen zijn deze mensen tot de conclusie gekomen dat een volledige nieuwbouw de beste oplossing is voor het probleem van de chiro van Munsterbilzen. Voor dit doel te bereiken zijn ze een VZW opgestart:

Oud Leiding Vereniging chiro Munster VZW


Momenteel bestaat de VZW achter de Chirodroom uit 6 mensen: Patrick, Alain, Hanne, Luc, Erik en Jonas

CHIRODROOM - het idee

Het idee achter de Chirodroom was om een eigen lokaal voor onze Chiro te bouwen, waar we al onze eigen activiteiten in konden laten plaats vinden: Spaghetti avonden, fuif, sleep inn....

Om het gehele gebouw te betalen was het ook nodig om te gaan verhuren als bivakplaats - uit eigen Chiro ervaring wist de VZW dat hier grote vraag naar is en ook voldoende geld kan opbrengen. Hiernaast was er nog de vraag naar een locatie voor een jeugdhuis in Munsterbilzen, zowel van de plaatselijke jeugd als van het stadsbestuur.

Al deze input heeft uiteindelijk geleid tot het huidige concept van de Chirodroom; een gebouw met onder een zaal met keuken en toog  die doorheen het jaar kan dienen als feest zaal, chiro lokalen op het verdiep met douches, die in de zomer kunnen dienen als bivakplaats. En acherteraan het gebouw het jeugdhuis.


Financieel zijn er vele pistes belopen: Toelages van Stad Bilzen, leningen via de stad, leningen via de parochie, subsidies bij Toerisme Vlaanderen, aandelen verkoop bij ouders en sympathisanten, sponsoring in bouwmaterialen en ook veel activiteiten organiseren om een eigen inbreng te creeeren.


In 2008 werd de Chirodroom opgeleverd en trok zowel de nieuwe jeugdhuiswerking als de chiro in het nieuwe gebouw. in 2009 hadden we de eerste bivakgroepen al over de vloer.


Vernieuwen toogkast


In de loop van december Januari hebben we de toog wat vernieuwd: nieuwe vloer en een volledige nieuwe glazenkast. Er is nu ruimte voor meer glazen, ook de wijnglazen zitten nu in plastic bakken in deze kast.

Verder is de kast afgesloten met een elektrische rolluik en is het geheel mooi uitgelicht met ledstrips.Upgrade lokalen boven


In mei en juni 2015 hebben we de lokalen boven een upgrade gegeven: Van 4 kleine lokalen hebben we 2 grote lokalen gemaakt. De wanden zijn bezet met OSB platen, tussenwanden zijn geisoleerd. In alle lokalen hebben we een akoustisch plafond gehangen om zo het gegalm te verbeteren. ook zijn er gordijnen geinstalleerd om de lokalen volledig te kunnen verduisteren.


Met veel dank aan Stad Bilzen, Jeugddienst Bilzen, Wils en aan de Firma Norbord voor dit mogelijk te maken.

Upgrade lokalen boven


In mei en juni 2015 hebben we de lokalen boven een upgrade gegeven: Van 4 kleine lokalen hebben we 2 grote lokalen gemaakt. De wanden zijn bezet met OSB platen, tussenwanden zijn geisoleerd. In alle lokalen hebben we een akoustisch plafond gehangen om zo het gegalm te verbeteren. ook zijn er gordijnen geinstalleerd om de lokalen volledig te kunnen verduisteren.


Met veel dank aan Stad Bilzen, Jeugddienst Bilzen, Wils en aan de Firma Norbord voor dit mogelijk te maken.

Zonnepanelen


In juli 2012 hebben we voor 10Kwh zonnepanelen geplaats op ons plat dak. De werken hebben we zelf uitgevoerd.

Klinkerwerken


in juni - juli 2011 hebben we rondom de chirodroom betonklinkers geplaatst. Dit was vooral noodzakelijk voor de goede toegangkelijheid van het gebouw, maar zeker omdat het iets properders is dan kiezel.


Verder is het terras en muurtje aan het jeugdhuis ook gemaakt, waardoor het jeugdhuis nu een volwaardig terras heeft.


Mede mogelijk gemaakt dankzij Stad Bilzen.

Officiele opening


20 september 2009 werd de Chirodroom officieel geopend, ingehuldigd en ingewijd.

Mr Pastoor, schepenen, De burgemeester, alle betrokken aannemers, leden en sympathisanten van de Chiro waren allemaal aanwezig voor de receptie.In de zomer van 2009 hadden we ook al de eerste bivak groepen op bezoek.

Opening Jeugdhuis


1 maart 2008 gaat Jeugdhuis "Plan B" open. Een vonkelnieuwe jeugdhuis werking, gerunt door enkele oud leiding, leiding en nog meer jongeren van en rond Munsterbilzen.


Het jeugdhuis wordt geopend met een dikke openingsfuif.het jeugdhuis is in grote lijnen klaar, de rest van de chirodroom moet nog steeds worden afgewerkt.

Binnen afwerking


augustus 2007 - September 2008.

De binnen afwerking hebben we voor 95% in eigen beheer gedaan: muren metsen, gyproc scheidingswanden zetten, elektriciteit, sanitair en verwarming, verfwerken... Met vele werkuren en vele malen dank aan iedereen die geholpen heeft.


De grootste werkzaamheden zijn gebeurd in de periode augustus - december 2007.Open Werfdag


Juni 2007

Nu de ruwbouwfase afgelopen is, tijd om alle nieuwsgieringen eens te laten komen kijken.

Na deze fase is het aan ons zelf, dus ook de ideale gelegenheid om vrijwillige werkkrachten te werven

Vloer


Juni 2007

Eerst hebben we alle leidingen voor water en verwarming geplaatst met een heel team van leiding en oud leiding.


Alles zit er in, gebouw winddicht - dus de vloer kan er in; een gepolierde polybeton.Buiten schrijnwerk


Mei 2007.

De ramen en deuren gaan er in. we hebben gekozen voo 3 dubbel super isolerend glas voor een goede warmte en geluidsisolatie


Ruwbouw


maart - april 2007.

Onze aannemer Mathieu Gijbels start met de staalcontructie te plaatsen. in een mum van tijd staat het hele skelet van het gebouw recht. Enkele weken later zijn ook alle gevels dicht gezet, het dak erop enz..

Funderingswerken


maart 2007

start van de echte werken! Het terrein wordt vrij gemaakt, er wordt een werkweg aangelegd, welke later de parking zal worden.

Ook zijn we genoodzaak diepe funderingspalen te plaatsen tot 18m diepte, omwille van de zwakke ondergrond van het terrein.